Over Berber

J.F. Fragonard the swing 1767

J.F. Fragonard the swing 1767

Tadao Ando
Tadao Ando

kimono

Dromen en Illusies
Waar sprookjes werkelijkheid worden.

 

Zolang zij het zich kan herinneren heeft Berber zich sterk aangetrokken gevoeld tot de wereld van sprookjes en kunst. Ze was als klein kind al gefascineerd door de romantiek in sprookjes met prinsessen in schitterende gewaden. Gaandeweg haar jeugd ging ze zich interesseren in dramatische verhalen, grote kostuums en de stijlperioden Barok en Rococo in de kunst en architectuur. Deze Barokke wereld van pracht en praal met de verbeelding van grote gevoelens als smart en smachtende liefde en het daaropvolgende Rococo met haar elegante, lieflijke en luchtige karakter was voor Berber de ultieme droomwereld.

Berber’s lievelingsschilderijen waren die van mooie vrouwen op schommels in romantische tuinen. Naast de romantiek is Berber ook sterk geïnspireerd door de Japanse traditionele architectuur en de kimono. Berber heeft zich ontwikkeld tot meester in kimono en kitsuke.

Als kunstenares beweegt Berber zich graag in deze twee werelden:

de overdadige suikerzoete droomwereld uit haar jeugd en de meer serene, subtiele Japanse cultuur.

Berber creëert met haar werk dromerige bruggen tussen het Westen en het Oosten, tussen Japanse kunst en sprookjes en romantiek uit de 17e eeuw.

Ze visualiseert hiermee haar eigen verlangen naar een mooie, serene, sprookjesachtige, zachte wereld, een wereld waarin gevoeligheid, dromen en fantasie tot leven komen.